Bursa’da Aktopraklık Höyük Arkeoparkı Ziyarete Açıldı
Bursa’nın 8,500 yıllık tarihine ışık tutan Aktopraklık Höyük Arkeopark’ı düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Akçalar Mahallesi Hasanağa Sanayi Bölgesi’nde yapılan arkeolojik çalışmaların ardından arkeopark haline getirilen Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi ile günümüzden 5 bin ila 10 bin yıl öncesi yaşamın, ziyaretçilere daha iyi aktarılması amaçlanıyor.
Yaklaşık 187 dönüm alan üzerinde yürütülen proje kapsamında; giriş takı ve meydan düzenlemesi, bilgilendirme ve sergilerin yer aldığı karşılama binası, atölyelerin yapılabileceği çocuk kazı evi binası ile kazıdan çıkarılan buluntuların saklanacağı depo yapıları bulunuyor. Ayrıca kazı alanlarının daha yüksek bir seviyeden görülebilmesi için de bir gözetleme kulesi bulunuyor.
Proje kapsamında Neolitik Köy Canlandırması, Kalkolitik Köy canlandırması ile geleneksel mimarlık örneklerinin aslına uygun bir şekilde yaşatılması için Kızılelma köyü inşa edildi. Bu zaman dilimlerini birbirine bağlayan bir tünel ile ziyaretçiler için zamanda yolculuk yaparak alanı gezmek mümkün hale geldi.
Alanın ortasında yer alan dere üzerinde de farklı zaman dilimlerine sıçramaların yapılacağı köprüler inşa edildi. Sit alanının içi gezi güzergahları, yollar ve tabelalar ile birlikte bir kompleks oluşturacak biçimde düzenlendi.
Aktopraklık Höyüğü
Bursa İl merkezinin 25 km. güneybatısında, Nilüfer İlçesi’nin batısında, Ulubat Gölü’nün doğu kıyısında yer alır. Aktopraklık 2002 yılında, sanayi sitesi yapılması planlanan alanda, İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nden bir ekibin yaptığı yüzey araştımasında keşfedilmiştir İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’ndan Necmi Karul başkanlığında 2004 yılında kurtarma kazılarına başlanmıştır. 2005 yılı kazılarının hemen ardından Bursa Arkeoloji Müzesinin sit alanı belirleme çalışmaları sırasında höyüğün 100 m kadar kuzeyinde; yine doğal bir sırtın üzerinde Kalkolitik Çağ’a tarihlenen bir mezarlık tespit edilmiş; buraya ilişkin kazı çalışmaları 2006 yılı projesine dahil edilmiştir. Malzeme üzerinde yapılan ilk değerlendirmeler sonucuna höyükteki yerleşimin Neolitik Çağ’da başladığı; Son Neolitik’den sonra hemen hemen aynı yerde yeniden kurulduğu ve burada İlk ve Orta Kalkolitik boyunca yerleşilmiş olduğu belirtilmektedir.