Müzeler artık arkeologlara paralı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 24 Kasım’da yayımlanan “Müze ve Ören Yerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge”de müzelere ücretsiz girecekler listesinde arkeologlar yer almıyor. Yeni yönetmeliğe göre yerli ve yabancı basın kimlik kartı sahipleri, seyahat acentesi sahipleri veya sorumlu müdürleri, rehberler, bakanlık çalışanları, Erasmus programı öğrencileri gibi pek çok grup ücretsiz girebiliyor. Müzelere eser temin edenlerin başında yer alan arkeologlar bu duruma tepki gösteriyor.

‘BULDUĞU ESERİ ÜCRETLİ GÖRECEK’

Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları müzelerin arkeologlar, arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri için birer okul gibi olduğunu belirterek, “Arkeologlar müze ve ören yerlerine gidip görerek mesleki bilgi ve görgülerini geliştirebilirler. Buralara ücretle girmesi kabul edilemez. Bu durum avukat, hâkim ve savcıların adliyeye para ile girmesi gibi bir şey. Çalıştığı kazıda bulduğu eseri görmek için müzeye ücret ödemek zorunda bırakıldılar. Yanlışın düzeltilmesi için bir an önce adım atılmasını bekliyoruz” dedi.

Arkeolog Nezih Başgelen ise “Erasmus’la gelenler ücretsiz gezebiliyorken, öğrencilerimizden ücret alınması haksız bir durum. Emekli müze müdürlerimizin vaktiyle görev yaptığı yerlere bilet almadan sokulmaması ise trajikomik. Arkeologlar ve sanat tarihçilerin yanı sıra bu dallarda eğitim gören öğrenciler de müzelere ve ören yerlerine ücretsiz giriş yapamıyorlar. Yeni bakanımızın öğretmenlere sağladığı hak arkeologlara, sanat tarihçilerine, emekli müzecilerimize ve bu alanda eğitim gören öğrencilere de sağlanmalı” diye konuştu.

Haber: Hürriyet Gazetesi, Ömer Erbil

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir