Arkeolog kesilen emlakçı

Arkeolog kesilen emlakçı

Bir emlakçı, arkeolojik eserlerle ilgili haber kaynağı olabilir mi? Olmamalı ama ülkemizde oluyor. Düşünün, Bodrum’daki bir emlakçı “Truva Krallığı’nın 3200 yıl toprak altında kalmış ve piyasa değeri 500 trilyon dolar olan hazinesinin yerini bulduğunu” söylüyor ve bu ciddi bir haber konusu olabiliyor.

DHA’nın Hurriyet.com.tr’de yayınlanan “Emlakçıdan ilginç Truva hazinesi iddiası” başlıklı haberinin tek kaynağı, Bodrum’da emlakçılık yapan Tuncer Rıfat Barın. Bir emlakçı, arkeolojiden ne kadar anlarsa onun da o kadar anladığı belli. Ama muhabir arkadaşlar, söylediklerini uzman görüşü kabul edip aynen yazmışlar. Gazeteciliğin hiçbir kuralına uymayan bu haber, haklı olarak Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları’nı endişelendirmiş:

“Üzülerek belirtmek isteriz ki haberde yer verilen bilgiler tamamen hayal ürünü, bilimsel gerçeklerle bağdaşmayan, halkımızı yanlış yönlendirecek ve defineciliği teşvik edecek ifadelerle dolu.

4dabd68b5b82299df8a8

13 Ekim’de gazeteniz web sayfası ile diğer basın yayın organlarında yer alan haber, ne yazık ki biz arkeologların dahi anlayamayacağı, düzmece kurgular ve hikayelerden oluşan bilgiler içermektedir. Maalesef bu tür haberler, ülkemizin kültür varlıkları için büyük bir tehdit oluşturan kaçak kazıları teşvik etmekten başka bir işe yaramamaktadır.”

Ateşoğulları’nın bu uyarısına gerek kalmamalıydı. O haberi yazan muhabirler ve yayına veren editörler, bir emlakçının arkeolog edasıyla “açıklama yapması”na yol açmamalıydılar. Biz gazeteciler, bu tür efsanelere aldanan “Hazine avcıları” ile aynı konuma düşmemeli, onlara malzeme üretmemeliyiz.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk BİLDİRİCİ’nin 31.10.2016 tarihli yazısı.

http://www.farukbildirici.com/index.php?Did=773&Page=1

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir