Kültür Bakanlığı’nda Yeni Müsteşar Haluk Dursun

Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr.Haluk Dursun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni müsteşarı oldu.

RADİKAL/ANALİZ – Yaklaşık 10 gündür ismi gündemde olan Prof. Dursun, Topkapı Müzesi’nden önce de Ayasofya Müzesi’nin başkanlığını 7 yıl yürütmüştü. Hâlen Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Dursun’un çok sayıda yayımlanmış kitabı bulunuyor.

ÇELİK’İN İSTEDİĞİ İSİMLER KABUL GÖRMEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşar koltuğunda Özgür Özaslan oturuyordu. Turizm Bakanlığı kökenli olan Özaslan, Ömer Çelik’in göreve geldiğinden bu yana aktif bir rol oynamıyordu. Bakan Çelik de yerine birini atamak için çeşitli defalar girişimlerde bulunduysa da götürdüğü isimler Başbakanlık nezdinde kabul görmemişti. Hatta Bakan Çelik halen bakanlık da çok yakın mesai arkadaşlarından iki ismi de önermesine rağmen bir türlü müsteşar kadrosuna getirtmeyi başaramamıştı.

BAŞBAKAN ÖNERDİ

Haluk Dursun ismi yaklaşık iki hafta önce gündeme geldi. Dursun isminin Bakan Çelik’e rağmen olduğu kulislerde konuşuluyor. Hatta daha da ileri giderek Dursun ismini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın bizzat kendisinin verdiği belirtiliyor. Bakan Çelik’in gerek parti içi yoğunluğu, gerekse dış politika merakının bakanlıkla ilgilenmediği algısı oluşturduğu, bu nedenle de uzun yıllar bakanlıkta görev yapan Dursun’un tercih edildiği düşünülüyor. Bakan Çelik’e yakın çevreler ise bakanın aslında tüm bakanlığın işleyişinden haberdar olduğunu, ancak Başbakana yakınlığı nedeniyle pek kamuoyu önüne çıkmayı sevmediğini ifade ediyorlar.

RAHATSIZ OLANLAR VAR!

Prof. Dursun’un göreve getirilmesi gündeme gelince Bakanlık içinde ise ciddi rahatsızlıklar belirdi. Bakan Çelik’e yakın birkaç isim özellikle de müsteşar yardımcısı Ali Şahin’in çok rahatsız olduğu söyleniyor. Çünkü Şahin, Müsteşar Özgür Özlan’ın tüm işlerini yapıyor, bakanlıkta adeta müsteşar gibi davranıyordu. Rahatsız olan diğer bir isimde müsteşar yardımcısı Nihat Gül. Kendisi de müsteşar olmak için aylardır kulis yapan Gül, Dursun’un ismi belirince büyük şok yaşadığı belirtiliyor. Telefonla ulaştığımız Haluk Dursun ise sadece ‘hayırlısı olsun’ demekle yetindi.

DURSUN’UN KİTAPLARI

Haluk Dursun’un İstanbul ‘da Yaşama Sanatı (İstanbul, Ötüken Neşriyat, 1999 (1. Baskı)- Timaş Yayınları, 2010, (10. Baskı), Nil’den Tuna’ya Osmanlı Yazıları (İstanbul, Ötüken Neşriyat, 2000, (1. Baskı)- Timaş Yayınları, 2009, (5. Baskı); Tuna Güzellemesi (İstanbul, Kubbealtı Yayınevi, 2004, (1. Baskı), 2007- (2. Baskı), Osmanlı Coğrafyası’na Yolculuk (İstanbul, Timaş Yayınları, 2007, (1. Baskı), 2007- (2. Baskı), Boğaziçi’nde Kırk Yılım (İstanbul, Heyamola Yayınları, 2009, (1. Baskı), 2010- (2. Baskı); Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri (İstanbul, Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2011, (1. Baskı) adlı kitapları bulunmaktadır. Ayrıca “İstanbul: Şehir ve Kültür” isimli ders kitabında Haluk Dursun imzalı “Tarih, Mekan ve Kültür: İstanbul” başlıklı bir bölüm bulunmaktadır. (İstanbul, Profil Yayınları, 2011, (1.Baskı).

04.07.2014 Radikal Haber: Ömer Erbil

fft81_mf2268237

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir