Binlerce arkeolog istihdam bekliyor.

Mesleklerini yapmak isteyen ancak istihdam olanağı bulamayan arkeologlar seslerini duyurmak için eylem yaptı. Arkeolog İstihdam Platformu adı altında örgütlenen arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrı yaptı: “Arkeolog istihdamındaki engelleri kaldırın, evrensel mirasa sahip çıkın”

Arkeolog İstihdam Platformu üyeleri dün Ankara’da Kültür bakanlığı’nın önünde yaptıkları eylemle seslerini duyurmaya çalıştılar. Arkeologlar, 2012 yılında KPSS’ye giren 5500 arkeologdan sadece 14’ünün istihdam edildiğini, 2013’te ise yaptıkları girişimler sonucunda bu sayının 60’a yükseldiğini ancak sorunu çözmenin çok uzağında kaldığına dikkat çektiler.

TARİHİ ESERLER KAÇIRILIYOR GERİ ALMAK İÇİN MİLYONLAR HARCANIYOR
Platform adına yapılan açıklamada, Anadolu’nun Hitit, Frig, Urartu, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok büyük medeniyete ev sahipliği yaptığı hatırlatılarak, “Bu medeniyetlere ait sayısız kültürel değerlerin birçoğu her geçen gün kaçak kazılarla tahrip edilmekte ve birçok eserimiz yurt dışına kaçırılmaktadır. Devletimiz ise milyonlarca dolar harcayarak bunları geri getirmek için çaba harcamaktadır” denildi.

ARKEOLOGLARIN EMEKLERİ YOK SAYILIYOR
Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2013 istatistik verilerine göre müze ve ören yerlerini otuz milyona yakın (29.533.966) turistin gezdiği hatırlatılarak bu ziyaretlerden üç yüz milyona yakın (299.201.450) gelir elde edildiği kaydedildi. Turizm gelirlerinde önemli bir yer tutan müze ve ören yerlerinde görev yapan ve arkeolojik mirasın açığa çıkarılmasında büyük özveriyle çalışan arkeologların emeklerinin yok sayıldığı savunuldu.

50 YILLIK İHMAL
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Atilla Koç döneminde “Müze Soygunları” dolayısıyla yaşanan olumsuz gelişme sonrası Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı bütün müzeler teftişten geçirildiğini kaydeden platform üyeleri açıklamalarında şunları söyledi: “Bu vesileyle müzelerin gerek teknik gerekse personel eksiklikleri kısmen de olsa giderilmeye çalışılmış, hatta yeni müze projelerine de imza atılmıştır. Ancak neredeyse 50 yıl ihmal edildiği için, bütün bu iyileşmelere rağmen yapılanlar yine de yetersiz kalmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığında 25 yıla yakın bir süre içinde arkeolog sayısı iki katına dahi çıkamamıştır. Ortalama 700 arkeolog ile kültür korumacılığı yapılmakta, müze başına da neredeyse 2 personel düşmektedir.”

ÜNİVERSİTE KONTENJANI ARTIYOR İSTİHDAM KADROLARI AZALIYOR
Açıklamada, yetişmiş beyin gücü bakımından hala çok ileri durumda olan Türkiye arkeolojisinin günümüzde, atıl duruma geldiği iddia edildi. Tüm bu gerçeklere karşın her yıl üniversitelerin arkeoloji bölümlerinin kontenjanlarının arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu bölümlerden her yıl mezun olan binlerce meslektaşımız alanı dışında yapılan KPS Sınavı ile devlet kurumlarına yapılan atamalarda ilk 10-15 kişi arasına girebilmek için ölesiye mücadele etmekte, okul sonrası dershane kapılarında bu zorlu bir yarışa hazırlanmaktadırlar. Oysa bir yandan arkeoloji bölümleri ve öğrenci kontenjanları artarken diğer yanda, devlet kurumlarına alınacak kadrolar ise gittikçe azalmaktadır” denildi.

ATAMALAR BİR ELİN PARMAKLARI KADAR
Açıklamada arkeologların istihdamına yönelik çarpıcı verilere de yer verildi:

“2007-2011 yıllarında KPS Sınavına giren 6579 arkeologdan Kültür ve Turizm Bakanlığına ancak 143 kişi istihdam edilmiştir. Bu da yetmiyormuş gibi arkeolog bulundurması gereken eski adı olan Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ ve MTA’ya birer kişi, İl Özel İdarelere 8 kişi, Belediyelere ise 3 kişi olmak üzere 5 yılda toplam 14 kişi atanmıştır.

2012 yılında ise KPSS’ye giren ortalama 5500 arkeologdan sadece 14 şanslı kişi atanmıştır. Yıllar sonra 2013 yılında bizlerin girişimleri sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarımız Sayın Özgür Özaslan’ın desteği ve Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in de onayı ile ilk defa bu sayı dört katına çıkmış ve 60 arkeolog alınmıştır.

Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığına 2013 yılında KPSS ile 4 (B) sözleşme kapsamında sanat tarihçi, mimar, restoratör gibi mesleklerden 331 kişi atanırken bu olanaktan maalesef arkeologlar yararlandırılmamıştır.

Sonuç olarak altı yıl içerisinde KPS sınavına on binin üzerinde arkeolog girmiş ise de atamalar \%1 oranının altında kalmıştır. Oysa 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına 3750 personel alımı yapılırken Kültür ve Turizm Bakanlığına 50 yılda bırakın arkeologu, bu kadar personel dahi alınmamıştır.”

İstihdam sorununa ivedilikle ve adil çözüm beklediklerini söyleyen arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ve Arkeoloji bölümlerini göreve çağırdı.

Taraf Gazetesi, 6 Mayıs 2014

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir