Dr. Şeniz ATİK’in Kaz Dağları İle İlgili Yönetim Kurulumuza Gönderdiği Yazı

ARKEOLOGLAR DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

ANKARA

KAMU OYUNA DUYURU

 

Son günlerde Kaz Dağları’ında altın vd. madenleri arama izni ile ilgili TV Kanalları ve Gazetelerde ve Sosyal Medyada, adımın da sıkça kullanıldığı haberlere ve tarafıma yapılan haksız ithamlara cevabımdır.

08.08.2019

Dr. Şeniz Atik

Arkeolog

 

1998-2000 Yılları

Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları

Koruma Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Sn.Bülent Turan’ın , ve bazı gazetelerde yayınlanan haberlerde; Kazdağları’nda altın arama faaliyetlerine yönelik tepkiler eleştirilirken, ismimin de geçtiği yalan ve yanlış haberlerle CHP’yi de hedef alan sataşmalarda bulunulmaktadır.

Kamuoyunu bilgilendirmek ve tarafıma yapılan haksız ithamlara cevap vermek üzere aşağıda bulunan açıklamaları yapma zorunluluğum doğmuştur.

  1. Kültür Bakanlığı elemanı olduğum ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü bünyesinde çalıştığım dönem içinde 1998 yılından 2000 yılı sonuna kadar, Edirne Koruma Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Ancak bu dönemde 657 sayılı yasaya tabi devlet memuru olarak CHP üyeliğim bulunmamaktadır. 2002 yılı seçimlerine katılmak için yasal hakkımı kullanarak istifa edip Kayseri’den Milletvekili adayı oldum. Seçim sonrası tekrar dilekçe vererek görevime döndüm. 2002 yılı seçimlerine kadar CHP ile her hangi bir bağlantım olmamıştır. Söz konusu sit kararları da bu süreci kapsamamaktadır.
  2. Koruma Kurulunda görev yaptığım sürede (1998-2000 yılı sonu), Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yetki alanı içinde olan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale bölgesi de dahil, bir çok karar alınmıştır. Söz konusu karar da bunlar arasındadır.
  3. 2000 yılında alınan ve basında da yer alan 28.09.2000 gün ve 6142  sayılı

karar; iddia edenler tarafından da yayınlandığı hali ile ve ekteki güncel haritada da görüldüğü üzere, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım, Akçakoyun beldeleri, Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Oğlanalan, Örencik ve Vakıf köyleri ile ilgilidir (Bkz.  28.09.2000 gün ve 6142  Sayılı Karar). Bu köyler altın madeni çıkarılan Merkez ilçeye bağlı Kirazlı bölgesine kuş uçuşu yaklaşık 40-50 km. uzaklıktadır. Bu bölge Kaz Dağlarının ovalık alanları olup, birbirine çok yakın yerleşimleri içermekte ve bölgede tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Dolayısı ile I. Derece Doğal Sit özelliğini yitirmiş durumdadır.  Uydu haritasında bu köylerin yer aldığı bölgenin düz bir arazi olduğu ve tarım yapıldığı açıkça izlenmektedir (Bkz. Ekli harita).

          Alınan kararda da açıkça belirtildiği üzere, bu sınırlı bölgenin sadece,

  1. Derece Doğal Sit Statüsü kaldırılmıştır (gerekçesi kararda

           geçmemekle beraber, ilgili Kurul dosyasından ayrıntılı bilgi ve

           gerekçeye erişmek mümkündür). Aynı  Kararda bölgenin 1. derece

           arkeolojik sit alanı statüsü ise devam ettirilmektedir. Bu statü

bölgenin korunmasında yeterince güçlüdür ve Doğal Sit korumasından

daha kapsamlı ve yaptırımcıdır. Örneğin 1.nci derece doğal sit alanlarında

günübirlik tesislere ve kullanımlara yer verilirken, I .derece arkeolojik sit

alanlarında tesis ve inşaat yasağı bulunmaktadır. Basında yayınlanan ve

          Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 28.09.2000

          gün ve 6142 sayılı kararını da içeren adı geçen bölgenin 2000 yılında   

          Kaz Dağları’ nda Doğal sit alanından çıkarılan ancak Arkeolojik Sit

Kararının devam ettiği bölge yerleşimlerinin, Kanadalı Alamos Gold

şirketinin Çanakkale’de Kaz Dağları’nın kuş uçumu 40-50 kilometre

uzağında bulunan Kirazlı Köyü ve Balaban Tepesi’nde altın madeni

çıkarılmasına yönelik kararlarla hiçbir ilgisi ve bağlantısı bulunmamaktadır

(Bkz. Ekteki harita ve Kurur Kararı).

  1. Kanadalı Alamos Gold şirketinin Çanakkale’de Kaz Dağları’nın 40-50 kilometre uzağında bulunan Kirazlı Köyü ve Balaban Tepesi’nde altın madeni çıkarılmasına yönelik hiçbir kararın altında imzam bulunmamaktadır. Görev sürem dışında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 12 Nisan 2001’de verildiği bildirilen Altın ve diğer madenleri arama ruhsatının da hangi karara dayandırıldığı konusunda bir bilgim bulunmamaktadır.

Sonuç olarak ,

Basında yayınlanan ve Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun  28.09.2000 gün ve 6142 sayılı kararını da içeren adı geçen bölgenin 2000 yılında Kazdağları’ nda Doğal sit alanından çıkarılan ancak Arkeolojik Sit Kararının devam ettiği bölge yerleşimlerinin, Maden çıkarılan, Çanakkale Merkez Kirazlı Köyü ve Balaban Tepesi ile  hiçbir bağlantısının olmadığını beyan ederim. Durum ekli haritada da açıkça görülmektedir (Bkz.Ekteki harita).

Altında imzamın bulunduğu T.C. Kültür Bakanlığı Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun  28.09.2000 gün ve 6142 sayılı Kararını yukarıda da açıkladığım gerekçelerle, bugün de olsa imzalamaktan asla kaçınmam.  Ancak Kirazlı Köyü ve Balaban Tepesi ile ilgili bir kararın da tarafımdan imzalanmadığını ve söz konusu açıklamaların kamuoyunu saptırmaya yönelik ve tamamen gerçek dışı olduğunu, yasal haklarımı saklı tutmak kaydı ile Meslek Kuruluşumuz ile Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarım. 08.08.2019

Dr. Şeniz Atik

Arkeolog

            EKİ:

       1. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları 28.09.2000 gün ve 6142 sayılı Kararı.

  1. Konu edilen alanların Güncel Haritada konumlandırılmış durumu.      

İletişim:                                 

E-mail:  atikseniz@hotmail.com

GSM:    0533 231 36 92

           

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir